Bezpečí pro děti: jak vybírat stínící techniku?

  • Úvod
  • Blog
  • Bezpečí pro děti: jak vybírat stínící techniku?

Máte malé děti a plánujete pořízení nové stínící techniky do vašeho domova? Váháte nad tím, co bude pro vaše děti nejbezpečnější? Máte starou stínící techniku a chcete si ověřit její bezpečnost? V následujícím článku poradíme s výběrem té nejvhodnější stínící techniky pro bezpečnost vašich dětí a objasníme možná nebezpečí, které může skrývat vaše stávající vybavení.

Řetízky a šňůrky – mějte oči na pozoru!

Řetízky a šňůrky představují největší nebezpečí stínící techniky. Pokud jsou špatně nainstalované mohou být extrémně nebezpečné a vaše děti by se na nich mohli uškrtit. Děti totiž velmi rádi dělají smyčky na lanech či řetízcích a malá nepozornost může vést k tragédii. Pokud máte stínící techniku, která není úplně nejnovější, je možné, že její navíjení nebude splňovat současné bezpečnostní normy. Dle současných norem by každý řetízek mel být opatřen bezpečnostní spojkou. Tato spojka při zatížení větším než 6 kg okamžitě povolí a dojde k rozpojení řetízku. Šňůrky mohou být ještě nebezpečnější nežli řetízek. Zde doporučujeme revizi stávajícího navíjení a odbornou rekonstrukci systému. Šňůrky lze jednoduše zajistit bezpečnostními systémy a už nebudou pro vaše děti nebezpečné.

Ostré žaluzie

Ostré hrany žaluzií byly častým nedostatkem produktů především z minulého století. Pravdou je, že při pořízení méně kvalitních žaluzií se s touto nedokonalostí můžeme setkat i dnes. Při výběru žaluzií buďte zvláště opatrní a volte kvalitnější materiály, které nebudou představovat bezpečnostní riziko. Co když, ale už ostré žaluzie doma máte? Zde připadají v úvahu pouze dvě možnosti. Zkuste zamezit přístupu dítěti k žaluziím nebo pořiďte nový, kvalitní a bezpečnostně nezávadný produkt. První z možností není možná úplně vždy a může být velmi nespolehlivá. Malé děti proklouznou i tomu nejpečlivějšímu rodiči a řezné rány od žaluzií nejsou příjemnou záležitostí. Vždy raději volte druhou možnost, se kterou získáte stínění a už se nebudete muset obávat o bezpečí vašich ratolestí.

Elektrický pohon nadevše

Obecně platí, že absence jakýchkoliv šňůrek a řetízků je vždy tou nejbezpečnější variantou. Pokud stále váháte nad možnostmi stínění, zcela určitě zvažte elektrický pohon. Ušetříte tím strach o svoje děti i čas při ovládání, které si můžete usnadnit například aplikací ve vašem chytrém telefonu. Dítě tak nebude mít přístup k ovládání a vy budete naprosto klidní.

Venkovní stínění s pojistkou

Pořizujete si venkovní žaluzie či rolety s elektrickým pohonem, ale obáváte se, že pokud vypukne živelné nebezpečí, zůstanete vy i vaše děti uvězněni v místnosti? Nemějte strach! Při odborné montáži lze elektrický pohon doplnit o bezpečnostní pojistku v podobě pohotovostního manuálního otevírání, se kterým v nouzové situaci můžete okamžitě zvednout rolety bez nutnosti elektrického napájení. Venkovní rolety a žaluzie jsou obecně považovány za bezpečnější, protože jsou mimo dosah dětí.

Věnujte čas údržbě

Pravidelná údržba vaší stínící techniky dopomůže včas odhalit poškození, díky kterým by se vaši děti mohli poranit. Věnujte tedy čas od času alespoň letmý pohled na všechny součásti stínění.

Vzdálenost od dětské postele

Pokud umisťujete rolety a žaluzie v místnosti vašeho dítěte, ujistěte se, že jsou umístěny v dostatečné vzdálenosti od postele a dalšího nábytku, aby se zabránilo jakémukoli nebezpečí. V noci máte horší přehled o tom, co vaše dítě dělá a vhodné umístění stahovacích řetízků může eliminovat nebezpečí.

Správná instalace

Profesionální instalace rolet a žaluzií je také důležitá pro bezpečnost dětí. Pokud nejste zkušený odborník, je nejvhodnější variantou vyhledat odbornou firmu, která zajistí, že jsou rolety a žaluzie správně a bezpečně nainstalovány.

Publikováno: 27. 3. 2023