Čištění venkovních rolet

Okna máte umytá a přemýšlíte, jak zbavit špíny i venkovní rolety? Nejste si jistí, abyste při odstraňování nečistot neudělali více škody než užitku? A co vlastně k mytí budete potřebovat? Venkovní rolety jsou vynikající volbou pro regulaci světla i teploty v interiéru a jejich pravidelné čištění je zásadní pro zachování vzhledu a funkčnosti. Jak ale čistit správně, efektivně a bez nežádoucích účinků? Pokud stále tápete, nemusíte se obávat. S naším jednoduchým průvodcem se stanete v mžiku mistrem v čištění venkovních rolet!

Co budete k čištění potřebovat?

Před zahájením čistění se ujistěte, zda máte k dispozici všechny potřebné prostředky. Vyhnete se tak zbytečným prostojům v práci a váš úklid tak bude o mnoho efektivnější. Příprava je totiž při úklidu vždy základem úspěchu!

Potřebovat budete:

  • měkký kartáč nebo prachovka na tyči
  • vysavač
  • houba nebo hadřík
  • mýdlo s neutrálním pH nebo speciální čistící prostředek
  • kyblík s vodou případně zahradní hadice

Čištění venkovních rolet krok po kroku

Zbavte rolety poletavých nečistot

Než začnete používat vlhkou houbu nebo hadřík, je důležité odstranit veškeré poletavé nečistoty, prach a špínu. Ideální je použít suchý měkký kartáč nebo prachovku na tyči. Pokud máte k dispozici vysavač, využijte ho k odstranění prachu z těžko dostupných míst.

Použijte vlažnou mýdlovou vodu

Jakmile je roleta zbavená poletavých nečistot, je čas na mokré čištění. K tomu budete potřebovat vlažnou mýdlovou vodu. Nejlepší volbou je mýdlo s neutrálním pH, které nezanechá na roletách žádné skvrny ani stopy. Vyhněte se užívání agresivní chemie, která by mohla rolety nenávratně poškodit.

Namočte hadřík nebo houbu do mýdlové vody a opatrně čistěte rolety. Důležité je vždy postupovat od vrchní části rolety směrem dolů. Práce tak bude o mnoho efektivnější a vyhnete se zašpinění již očištěných míst stékající vodou. Pokud jsou rolety silně znečištěné, můžete zakoupit speciální čisticí prostředky, které jsou k dispozici v obchodech s domácími potřebami nebo drogériích.

Důkladně opláchněte

Po čištění je důležité rolety opláchnout čistou vodou. Při tomto kroku buďte velmi důslední. Pokud zůstanou na roletách zbytky mýdla, mohou zanechat nehezké stopy, způsobit poškození materiálu nebo přilákat nečistoty a prach.

K oplachu lze využít čistý hadřík nebo houbu případně zahradní hadici s malým proudem vody. Zahradní hadice je účinným pomocníkem pro zvýšení efektivity a rychlosti práce. Dbejte však doporučení a snižte proud vody na minimum. Silný proud by mohl poškodit strukturu či upevnění rolety.

Vysušte rolety

Po důkladném oplachu rolet přistupte k důkladnému osušení. K osušení lze použít čistý hadřík nebo antistatickou utěrku. Při volbě hadříku k osušení vždy nejprve vyzkoušejte, zda nepouští žmolky a barevné vlákna. Nesprávná volba hadříku k osušení by mohla celý proces čistění zhatit. Pokud provádíte čištění během slunečného dne, může vám toto počasí vysoušení značně usnadnit. Rolety totiž lze jednoduše nechat oschnout na slunci. Nikdy nevytahujte rolety pokud jsou ještě mokré, mohlo by dojít k deformaci nebo poškození materiálu.

Dělejte pravidelnou údržbu

Aby vaše venkovní rolety vypadaly a fungovaly dobře co nejdéle, je důležité provádět pravidelnou údržbu. Pravidelným čištěním rolet zamezíte usazování nečistot, které by po určité době už nemuseli jít odstranit. Čištění rolet je nejvhodnější provádět minimálně dvakrát ročně. Vždy v období po konci zimy a léta, kdy dochází k největšímu zašpinění rolet.

Čistěte rolety s chutí!

Pokud máte špatný den a nebo se vám do čištění příliš nechce, rozhodně tento proces odložte na jindy. Práce vám bude déle trvat, nebudete důslední a budete mít na práci nepěkné vzpomínky. Na čištění se příjemně nalaďte a výsledek vám přinese obrovskou radost.

Publikováno: 23. 2. 2023