Dřevěná anebo WPC prkna na terasu?

  • Úvod
  • Blog
  • Dřevěná anebo WPC prkna na terasu?

Od té doby, co se objevil revoluční materiál WPC, ustanovily se také dva tábory. Zastánci WPC teras a zastánci teras dřevěných. Pojďme se spolu podívat na charakteristiky a výhody či nevýhody obou dvou. Jen tak si budete moci udělat svůj vlastní názor a rozhodnout se, který typ bude nejvhodnější právě na vaši terasu.

Nejprve si představíme dřevěnou terasu. Její hlavní výhodou je přírodní vzhled dřeva, který je nezaměnitelný, i přesto že se jej výrobci WPC prken snaží co nejvěrněji napodobit. Navíc jsou terasy ze dřeva velice příjemné na dotek. Jsou příjemně teplé, i když na ně zrovna svítí polední sluneční paprsky. Nepřehřejí se. WPC prkna se mohou rozpálit už trochu víc, tak že to mnoha uživatelům bude až nepříjemné.

Roztažnost materiálu

Dalším rozdílem je roztažnost materiálu. Zatímco dřevěná prkna se mohou objemově měnit spíše do šířky, wpc prkna se naopak mohou zase v souvislosti se změnou teploty zkracovat nebo prodlužovat na délku. S tím se pochopitelně musí počítat již při stavbě terasy.

Odolnost proti mechanickému poškození

Dřevěné terasy z exotických dřevin jsou téměř srovnatelné s WPC terasou, co se týče odolnosti proti mechanickému poškození. Dobře ošetřené dřevo bude i skoro stejně odolné proti povětrnostním vlivům, plísním, hnilobě i dřevokaznému hmyzu.

Životnost prken

Životnost WPC teras se udává kolem 25 let. U dřevěných teras se toto číslo pohybuje od 5 až do 50 let. Samozřejmě záleží na druhu použité dřeviny.

Barevná stálost

WPC terasy jsou ale rozhodně jedinečné v barevné stálosti. Nehrozí u nich ztráta barvy kvůli povětrnostním podmínkám. A tak si svoji barvu zachovávají po celou dobu své životnosti. Navíc se velice snadno udržují a na rozdíl od dřevěných prken je není třeba pravidelně ošetřovat. Někdy je vhodné ale penetrovat i WPC prkna, aby na nich nezůstávali mapy od vody. Jinak je ale povrch WPC terasy dokonale hladký, což u dřeva nelze zaručit. Nehrozí vám, že byste si vy nebo vaše děti, či zvířecí miláčci, mohli zadřít třísku. Některé dřeviny se naopak dokonce mohou kroutit, praskat a tvořit ostré hrany. WPC terasy jsou navíc vyrobeny z recyklovatelného materiálu a tak šetří les.

A to jsou asi tak hlavní rozdíly nebo naopak podobnosti, které byste měli zvážit při rozhodování, zda si pořídit dřevěnou nebo WPC terasu.

Publikováno: 4. 4. 2022