Jak čistit venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou praktickým a funkčním stíněním, které je elegantní a stylově doplňuje charakter našich domovů. Jakkoliv jsou ale venkovní žaluzie odolné, různé nečistoty, které se šíří vzduchem, na nich přece jen zanechají stopy. Usazuje se na nich prach a pyl, ale i různé nečistoty, které souvisí s výskytem hmyzu. Pokud jim věnujete svůj čas dvakrát do roka, odmění se vám perfektním stavem a stále krásným vzhledem. Mýt byste je měli hlavně po zimě a po létě. Pravidelná péče prodlouží životnost venkovních žaluzií, které bezesporu vypadají určitě lépe, když jsou čisté.

A jak postupovat?

Nejprve si žaluzie sklopte do svislé polohy a pak je navlhčete vodou. Následně je očistěte jemným hadrem popřípadě houbou namočenou do jarové či mýdlové vody. S chemií to nepřehánějte. Agresivní přípravky by mohly povrch žaluzií poškodit. Rozhodně nepoužívejte žádné čistící písky či pasty, ani ředidla a podobné přípravky. Pak zbytky nečistot smyjte čistou vodou. A máte hotovo.

Pochopitelně můžete použít také klasickou zahradní hadici. Jen musíte ohlídat, abyste neměli příliš silný proud vody.

Sami určitě zvládnete čištění žaluzií v přízemí a nízkých patrech. Pokud ale bydlíte výše nebo se zkrátka k žaluziím nedostanete, existují specializované firmy, které vám s tímto úkolem pomohou. Profesionální úklidové firmy často používají k čištění venkovních žaluzií parní čističe. Ty dokážou odstranit i zašlé skvrny, aniž by poškodili nebo jinak narušili jejich povrch. Koneckonců méně výkonný parní čistič si můžete domů pořídit i vy. Na čištění žaluzií dvakrát za rok bude bohatě stačit. S ním postupujete při čištění od shora dolů. A uvidíte, že vám to půjde pěkně od ruky

Publikováno: 24. 10. 2022