Jak osvětlit terasu, pergolu či altánek?

  • Úvod
  • Blog
  • Jak osvětlit terasu, pergolu či altánek?

Večery strávené v příjemné atmosféře na terase či pod pergolou jsou vrcholem letních dnů. Aby toto místo bylo skutečně oázou klidu a relaxace, je důležité nezapomínat na správné osvětlení. Dobře zvolená světla mohou proměnit váš venkovní prostor v okouzlující a zvýšit jeho funkčnost i po setmění.

Výběr správného typu osvětlení

Před prvním krokem k osvětlení terasy, pergoly či altánku je důležité zvážit různé typy osvětlení a jejich funkční vlastnosti. Mezi nejpopulárnější svítidla bezpochyby patří LED osvětlení, venkovní žárovkové řetězy, svítící krychle, osvětlené květináče, zápustná světla či LED světla proti hmyzu. Každý typ svítidla má své výhody a vhodnost použití v závislosti na potřebách a designu terasy.

LED osvětlení terasy

LED osvětlení se stává stále populárnější volbou pro terasy, pergoly i zahradní altány díky své energetické účinnosti, dlouhé životnosti a variabilitě v designu. Jejich jasný, ale přitom měkký světelný výkon dokáže vytvořit příjemnou atmosféru. Ke zvolení správného LED osvětlení patří výběr teploty a intenzity světla i umístění pro maximální efekt.

Osvětlení pergoly

Venkovní žárovkové řetězy

Pro ty, kteří hledají rustikální a kouzelnou atmosféru, jsou venkovní žárovkové řetězy ideální volbou. Jejich nenápadné světlo vytváří příjemnou a pohodovou atmosféru. Při instalaci je důležité dbát na bezpečnostní opatření a správnost zavěšení, aby bylo zajištěno jejich stabilní dlouhodobé použití.

Světelné řetězy

Svítící krychle a osvětlené květináče

Pokud toužíte spojit funkčnost s designem, určitě vás nadchnou svítící krychle a osvětlené květináče. Tyto dekorativní prvky nejen osvětlí vaši terasu, ale také přidají výrazný estetický prvek. Jejich umístění a kombinace s ostatním zahradním nábytkem i rostlinami může vytvořit úžasný vizuální efekt.

Svítící krychle na terasu

Zápustná světla

Pokud preferujete diskrétní osvětlení, zápustná svítidla jsou skvělou volbou. Tyto světla umožňují zvýraznit architektonické detaily terasy, okraje přilehlé vodní plochy nebo cesty a zároveň zachovávají čistý vzhled terasy.

LED světlo proti hmyzu

Pro ty, kteří se potýkají s hmyzem, může být LED světlo proti hmyzu užitečným řešením. Toto světlo nejenže zlepšuje pohodlnou viditelnost venku, ale také umožňuje dlouhé večery bez obtěžování hmyzem.

Správné osvětlení může zásadně změnit atmosféru a funkčnost vaší terasy. Experimentujte s různými typy osvětlení a najděte to nejlepší pro váš venkovní prostor. Ujistěte se, že zvolené osvětlení vhodně doplní váš design a také zvýší bezpečnost i pohodlí na terase. Dejte světlu zelenou a užijte si nezapomenutelné večery pod širým nebem!

Publikováno: 15. 5. 2024